Manifestările cultural-sportive la nivelul Municipiului Vatra Dornei, pentru anul 2018

Denumirea manifestării Perioada Descrierea scurtă a manifestării
Serbările Zăpezii ianuarie/februarie -manifestări cultural-sportive care angrenează an de an mii de turişti, si care au loc în fiecare weekend din perioada consemnată

-cuprinde spectacole muzicale, întreceri sportive pe cele trei pârtii de schi, concursuri, expoziţii, etc. Locaţia: Parcul Municipal, Pârtiile de Schii, Casa de Cultură.

,,Dor de Eminescu” 15 ianuarie -simpozion literar cu implicarea scriitorilor dorneni, dar şi a elevilor şi profesorilor din instituţiile şcolare. Locaţia: Casa de Cultură.
Campionatul Mondial la Sanie, pe pistă naturală februarie -concurs international de sanie pistă naturală, cu participarea a peste 20 naţiuni. Locaţia: Pârtia de Sanie.
,,Mărţişoare, mărţişoare,, 8 martie -expoziţie handmade realizată de tineri artisti dorneni. Locaţia: Casa de Cultură.
Caravana “Zilele Filmului Românesc” aprilie-mai-iunie În fiecare săptămână va fi proiectat câte un film românesc. Locaţia: Casa de Cultură.
Festivalul Judeţean „Nichita în luna lui marte” 31 martie -festival de poezie, adresat elevilor din ciclul gimnazial si liceal, dedicat operei si vietii poetului Nichita Stanescu. Locaţia: Casa de Cultură.
Expoziţie de ouă încondeiate martie -expoziţie de ouă încondeiate, realizată de mesteri populari din Bazinul Dornelor, dar si din ţară. Locaţia: Strada Luceafărului.
Festivalul International de Teatru “Zilele Matei Vişniec” mai -spectacole de teatru, lansări de carte, dezbateri cu personalităţi marcante ale literaturii si teatrului. Locaţia: Casa de Cultură.
Ziua Internaţională a Copilului Carnavalul„Lumea copiilor” 1 iunie -spectacole de muzica si dansuri, concursuri sportive, expoziţie de pictură. Locaţia: Parcul Municipal.
„În lumea copiilor”, „Toţi împreună pentru Mihnea” 9 iunie -eveniment caritabil, care va cuprinde atelierele: Podul cu Jucării, Tiroliană, Caiac, etc.
,,Eternul Eminescu,, 15 iunie -simpozion literar şi moment liric la statuia poetului. Locaţia: Casa de Cultură, Parcul Municipal.
-Ziua Universală a Iei „Povestea continuă…” 24 iunie -eveniment în cadrul căruia dornenii, şi nu doar ei, sunt provocati să îmbrace ia sau cămaşa traditională, şi se intâlnesc în parc. Evenimentul mai este consemnat printr-un concurs între participanţi, dar şi printr-un spectacol muzical. Locaţia: Foişorul Muzical din parcul Municipal.
HIT THE EG 7 iulie Concurs de alergare montană. Locaţia: Culmea Runcului.
Bucovina Acoustic Park

-prima editie

6-8 iulie -festival de folk, rock şi jazz, în interpretare acustică. Locaţia. Parcul Municipal, Casa de Cultură.
Zilele Municipiului Vatra Dornei 18 – 25 iulie Zilele Municipiului Vatra Dornei

-eveniment complex ce cuprinde festivaluri de folclor si muzică usoară, parade ale portului popular, spectacole in Parcul Municipal, târguri ale meşterilor populari, vernisaje de pictură şi fotografie, lansări de carte, spectacole de teatru si premierea cuplurilor de aur. Locaţia: Parcul Municipal, Casa de Cultură, Strada Luceafărului.

Dorna Kayak Fest

-a doua editie

20 iulie -competiţie nautică în centrul staţiunii, pe râul Dorna, pe diferite categorii de vârstă, cu ambarcaţiuni tip caiac. Locaţia.  Râul Dorna, în vecinătatea Podului Pietonal.
Festivalul National al Ansamblurilor Folclorice ale Copiilor „Dorna, plai de joc şi cântec” 18-20 iulie -festival naţional de folclor la care participă ansambluri şi solisti vocali şi instrumentişti din mai multe judeţe ale ţării. Locaţia: Parcul Municipal.
Festivalul Naţional de Interpretare Vocal-Instrumentală a Muzicii Uşoare pentru Copii „Muzritm” 23-24 iulie -festival de muzică usoară pentru copii si tineret, la care participă elevi din toată ţara. Locaţia: Parcul Municipal.
DORNA ART 27-29 iulie Festival de artă urbană, desfăşurat pe mai multe ateliere de lucru în aer liber şi care cuprinde:

-spectacole muzicale, teatru, stand-up comedy, expoziţii de fotografie si artă plastică, proiecţii de film, ateliere de creatie, etc. Locaţia: Parcul Municipal.

Caravana Filmelor Next ,,Picnic şi cinema sub clar de lună” 3-5 august -două seri de vizionări, cu acces liber, ale unor filme de scurt metraj, atât din categoria filmelor românesti, cât si internaţionale. Locaţia: Parcul Municipal.
Campionatul National de Alergare Montană august Campionatul National de Alergare Montană. Locaţia: Dealul Negru, zona Telescaun.
Tabăra de Creaţie „Vara-n Bucovina august tabară de creaţie în cadrul căreia sunt invitaţi la Vatra Dornei artişti plastici şi fotografi din ţară, dar şi din străinatate

-tabăra se incheie cu un vernisaj în cadrul căruia artistii plastici si fotografi expun pe simezele Salonului Alb lucrările realizate la Vatra Dornei. Locaţia: diferite zone pitoreşti din Vatra Dornei, parcul Municipal şi Casa de Cultură.

„Sărbătoarea limbii române 31 august simpozion literar şi istoric susţinut de scriitori si artisti dorneni, alături de invitaţi speciali ai asociaţiilor culturale din Bucovina de Nord sau Basarabia. Locaţia: Casa de Cultură.
Ziua Internaţională a Muzicii-spectacol Casa de Cultură 1 octombrie Ziua Internaţională a Muzicii

-spectacol de muzică clasică susţinut de artişti invitaţi, dar şi de elevi ai Clubului Copiilor si Elevilor Vatra Dornei

Festivalul Zilele Teatrale “ION LUCA” octombrie -festival în cadrul căruia sunt invitate trupe de teatru de amatori, dar si profesioniste

-eveniment ce cuprinde si momente de improvizaţie, de teatru stradal, întâlniri cu mari personalităţi ale teatrului românesc, expoziţii si lansări de carte. Locaţia: Casa de Cultură, strada Luceafărului, Podul Pietonal, Parcul Municipal, etc.

Ziua Holocaustului 9 octombrie -eveniment în cadrul căruia sunt discutate şi prezentate aspectele istorice şi urmările Holocaustului in România, dar şi în Europa

-au loc si vizionări ale unor documentare istorice despre Holocaust. Locaţia: Casa de Cultură.

Festivalul Teatrelor de Păpuşi “CĂSUŢA CU POVEŞTI noiembrie -trupe de teatru de papusi sunt invitate să susţină la casa de cultură spectacole

-au loc si expozitii de pictură realizate de copiii din gradiniţele şi scolile dornene. Locaţia: Casa de Cultură.

Spectacol omagial dedicat Zilei Naţionale a României 1 decembrie -paradă militară, depuneri de coroană la Monumentul Eroilor, spectacole muzicale cu ansamblurile foclorice ,,Dorna Dorului” şi ,,Plaiurile Dornelor”

Locaţia: strada Mihai Eminescu.

DORNA WINTER FEST 1 decembrie-28 februarie Manifestări cultural-sportive, organizate în cadrul Târgului de Iarnă, Locaţia: Parcul Municipal, Partiile de Schi.
Festivalul de Proză Scurtă 7 decembrie -festival de proză scurtă la care participă atât elevii din ciclul gimnazial, cât şi liceal din întreg Bazinul Dornelor. Locaţia: Casa de Cultură.
   Deschiderea Orăşelului Copiilor 16 decembrie -deschiderea Orăşelului Copiilor

-spectacol de colinde susţinute de elevii şcolilor dornene, în prezenţa lui Moş Crăciun. Locaţia: Târgul de Iarnă.

Spectacol de Crăciun decembrie -spectacol tradiţional de colinde cu grupuri de colindători si artişti invitaţi. Locaţia: Casa de Cultură.
Festivalul Naţional  de Datini şi Obiceiuri de Iarnă “PORNIŢI PLUGUL,  FEŢI FRUMOŞI!” 29 decembrie -festival în cadrul căruia sunt invitate grupuri de colindători şi de datini de iarnă din mai multe judeţe ale ţării, cu punere în scenă a celor mai frumoase şi reprezentative obiceiuri şi datini populare de iarnă din respectivele zone.
Revelionul în aer liber 31 dec/1 ian Revelionul în aer liber

-concert si spectacol de focuri de artificii. Locaţia: Târgul de Iarnă.

Precizare:  Programul conţine manifestările tradiţionale ale municipiului, fără evenimentele programate de la o lună la alta, în funcţie de identificarea unor proiecte culturale viabile şi de calitate precum: spectacole de teatru, de folk, vernisaje, lansări de carte, etc.