Schi

INSTALAȚII DE TRANSPORT PE CABLU

Staţiunea Vatra Dornei pune la dispoziţia turiştilor iubitori ai schiului 3 pârtii de schi omologate :
– Pârtia Veveriţa 800 m lungime, 180 m diferenţă de nivel, dotată cu teleschi, instalaţie de produs zăpadă artificială, nocturnă.
– Pârtia Telescaun: 3200 m lungime, 400 m diferenţa de nivel, instalaţie de transport pe cablu tip Telescaun si doua babyschiuri;
– Pârtia Parc: 900 m lungime, 150 m diferenţa de nivel, doua instalaţii de transport pe cablu tip teleschi şi 1 baby-schi;
Totodată, telescaunul din Vatra Dornei poate fi utilizat şi în restul anului pentru o plimbare deosebită în sânul naturii până la altitudinea de aproximativ 1260 m. Urcarea durează 25 minute.

partia veverita

În perioada sezonului rece, turiștilor le stau la dispoziție cinci pârtii dedicate practicării sporturilor de iarnă, dintre care una dedicată schiului fond.

Pârtia de schi „Dealu Negru” (denumită uneori și pârtia de schi „Telescaun”) are o lungime de 3.200 de metri, fiind clasată pe locul al doilea în România din punct de vedere al lungimii. Pârtia are o diferență de nivel de 400 de metri și un grad de dificultate mediu, fiind destinată mai degrabă schiorilor amatori decât celor profesioniști, având și pante mai abrupte, dar care nu provoacă probleme practicanților acestui sport. Pârtia beneficiază de o instalație de transport cu telescaunul cu o capacitate de 120 de scaune cu câte două locuri. Lungimea traseului telescaunului este de 3.000 de metri. Baza de plecare se află pe Strada Negrești, iar cea de terminare la cea mai înaltă cotă a dealului (1.300 metri). Urcarea se realizează spre partea superioară a versantului nordic al Dealului Negru. Durata de urcare cu telescaunul este de aproximativ 20-25 de minute, timp în care iubitorii de munte pot admira peisajele pitorești ale câtorva masive muntoase ce înconjoară depresiunea. Transportul cu telescaunul este disponibil în toate anotimpurile, dar cel mai solicitat este vara și iarna. Pârtia „Dealu Negru” beneficiază și de instalație de zăpadă artificială cu bandă transportoare.

Pârtia de schi „Parc” are o lungime de 900 de metri, cu o înclinare medie de 28,5° și o diferență de nivel de circa 150 de metri. Este situată în centrul stațiunii Vatra Dornei, în vecinătatea Parcului Central, și este una din cele mai vizitate pârtii din nordul țării. La bază se află o pistă de snowtubing și școala de schi „Euroski”. Pârtia are o dificultate medie, este dotată cu tunuri de zăpadă, beneficiază de iluminare nocturnă și de transport cu telescaunul asigurat de Teleschiul Parc. Acesta include și un baby-schi pentru copii, iar lungimea traseului este de 230 de metri. Baza de plecare se află pe Strada Parcului.

În continuarea pârtiei de schi „Parc” se află pârtia „Poienița” (numită și „Parc 2”), cu o lungime de 550 de metri și o diferență de nivel de 50 de metri. Pârtia beneficiază de o lărgime optimă pentru începători și copii, având un grad de dificultate redus.

Pârtia de schi „Veverița” este situată în vecinătatea pârtiei „Parc”, accesul făcându-se atât de pe Strada Parcului, cât și de pe pârtia „Parc 2”. Pârtia a fost inaugurată la data de 6 martie 2011. Are o lungime de 780 de metri și o diferență de nivel de 200 de metri. Gradul de dificultate este mediu. Beneficiază de iluminat nocturn, instalație de producere zăpadă artificială și instalație de transport pe cablu (un teleschi bipost).

În afară de cele patru pârtii de schi alpin, mai există pârtia „Dealu Runc”, dedicată practicării de schi fond și situată în continuarea părții superioare a pârtiei „Veverița”. Are o lungime de 5.000 de metri și un grad de dificultate scăzut, fiind recomandată pentru începători. Nu beneficiază de iluminare nocturnă, zăpadă artificială sau transport pe cablu.

Turism Ecvestru

DSC08140

Turismul ecvestru poate fi practicat chiar și de persoane neexperimentate în echitație. Se recomandã, în special celor foarte stresați, fiind știut cã întotdeauna caii au un efect calmant dar și celor care doresc sã facã mișcare, echitația fiind un sport care, în ciuda aparențelor, pune toți mușchii în mișcare.
Vatra Dornei oferã posibilitatea practicãrii turismului ecvestru: echitație sau plimbãri cu calul. Activitate de bazã în cadrul Parcului Național Cãlimani, turismul cãlare a înregistrat pânã acum o foarte bunã evoluție, ca urmare a solicitãrilor și prizei de care s-a bucurat acesta în rândul clienților participanți. A fost creatã o serie de trasee și pachete turistice adecvate turismului ecvestru și s-au procurat echipamente și cai pe toate gusturile. Traseele au grade de dificultate diferite: ușoare (cu durate cuprinse între douã și pânã la patru ore) și mai complexe (de una și pânã la cinci zile).

VARA:
– Inițiere în cãlãrie pentru începãtori (lecții de cãlãrie în manej).
– Excursii cãlare pe trasee scurte, cu un grad redus de dificultate (1 – 3 ore)
– Excursii cãlare pe traseu montan de o zi (5 – 7 ore) fãrã înnoptare (mâncare la pachet)
– Excursii cãlare pe trasee montane de mai multe zile (2 – 6 zile) cu înnoptare la cort, cabanã rusticã sau pensiune agroturisticã
– Plimbãri cu cãruța tradiționalã
IARNA:
– Plimbãri cu sania trasã de cai
– Plimbãri cãlare pe trasee scurte, cu un grad redus de dificultate (1 – 3 ore)

Turism Montan

platou giumalau

Drumeţia este un bun prilej de relaxare activă, de cunoaştere a zonei şi de observare a naturii. Fie că vă aflaţi în Vatra Dornei sau în oricare din satele din zonă, puteţi alege să vă petreceţi câteva ore sau câteva zile explorând zona montană. Dacă dispuneţi de echipament adecvat şi de o hartă vă puteţi aventura pe cont propriu, însă puteţi fi îndrumat şi de gazda casei sau puteţi apela la unul din ghizii locali care vă va conduce pe potecile de munte şi vă va împărtăşi din poveştile zonei şi din secretele de care ţin farmecul şi unicitatea ei.

Vezi aici hartile si traseele montane

Parcul Național Călimani

11

Acoperă o suprafață de aproximativ 24000 ha. Zona cuprinsă în Țara Dornelor se evidențiază prin prezența uriașei caldere vulcanice, cu un diamentru de aproximativ 10 km, fiind una dintre cele mai mari din Europa. Creasta acesteia se impune prin vârfurile semeţe de peste 2000 m, prezente şi în creasta secundară vestică.

Rezervații și puncte de interes:

• Creasta principală a calderei vulcanice cu principalele vârfuri de peste 2000 m
• Rezervaţia naturală 12 Apostoli și Poteca tematică 12 Apostoli
• Rezervaţia ştiinţifică Molidiş cu Pinus cembra
• Rezervaţia naturală Lacul Iezer (partea de sud a calderei)
• Schitul „Apa Rece” (în apropiere de vf. Lucaciu) cu acces din Poiana Negrii

Principalele puncte de acces în trasee: Gura Haitii, Vatra Dornei , Poiana Negri, Şaru Dornei, Poiana Stampei, Dornişoara

Activităţi permise în Parcul Național Călimani: Drumeţie (cu posibilitate de înnoptare doar în locuri de campare speciale, turism ecvestru, schi de tură
Cazare / Campare: • cabana turistică Reţitiş din vecinatatea stației meteo Rețitiș;
• Pe tritoriul Parcului Naţional Călimani există locuri clar stabilite pentru campare – consultați hărțile privind locurile de campare

Mountain Bike

mountain bike

Va propunem:
A. Un circuit de 82 de km ce traverseză masivele Giumalău , Suhard şi Obcina Mestecănişului.
– asfalt : doar 2 km
– clasificare : dificil
– satisfacţii: maxime
– variante: traseul poate fi întrerupt la Cabana Giumalău, Pasul Mestecăniş sau satul Ciocăneşti

B. Circuite scurte pe trasee montane în masivele Suhard, Bistriţei, Călimani sau Giumalău

Escalada si Alpinism

IMGP0007

Escaladă și alpinism: masivul Rarău prin Pietrele Doamnei oferă mai mult de 100 de trasee cu grade diferite de dificultate unde puteți descoperi tainele escaladei la nivel de amatori sau participa la concursuri profesioniste de profil

Nordik - Walking

phoca_thumb_l_P1010474

Nordic Walking a apărut în Finlanda la începutul secolului trecut, când schiorii finlandezi au început să folosească în antrenamentele de vară și bețele de schi. Acest sport a fost „redescoperit” în 1992 în S.U.A. (Pole-Walking). În scurt timp, rezultatele uimitoare ale acestui sport au declanșat, la finele anilor ’90, o adevărată explozie în rândul finlandezilor și nu numai. Beneficiile rezultate din practicarea NW au făcut ca acesta să devină un sport de masă într-o serie de țări din lume, cu precădere în Austria, Germania și țările scandinave.
Tendința actuală arată că Nordic Walking este considerat sportul cu cea mai mare creștere în Europa de Vest. Datorită caracteristicilor de întreținere a sănătății, acest sport poate fi practicat de persoane de vârste diferite, de la copii până la bătrâni, inclusiv de cei cu deficiențe de sănătate. Asigurările de sănătate din multe țări încurajează acest sport, rambursând costurile rezultate din practicarea acestuia.
Lungimea totală a traseelor amenajate la Vatra Dornei este de aproximativ 45 km. Traseele R1 – R4 sunt destinate Nordik walking-ului iar R5 și R6 pentru mountain bike.

R 1. DEALU NEGRU
Lungime: 9,2 km
Diferenţă de nivel: 464 m

R 2. RUNC
Lungime: 4,7 km
Diferenţă de nivel: 305 m

R 3. DRĂNCANI
Lungime: 5,6 km
Diferenţă de nivel: 309 m

R 4. PARC
Lungime: 2 km
Diferenţă de nivel: 39 m

R 5. DRUMUL TĂTARILOR
Lungime: 10,8 km
Diferenţă de nivel: 107 m

R 6. CĂPRIOAREI
Lungime: 12,1 km
Diferenţă de nivel: 440 m

River rafting

_DSC5100

Mjlocul de deplasare cel mai economic și ecologic (alături de ciclism) ce oferă posibilitate turiștilor de a admira peisajul Țării Dornelor, crestele munților Bistriței, Giumalău și Rarău
Traseul 1 are ca punct de plecare confluența râurilor Dorna și Bistrița Aurie, iar punctul de dosire este la Zugreni – Cheile Bistriței.
Distanta: 22 km.
Timp de parcurs: 2 ½ – 3 ore

Traseul 2 are ca punct de plecare comuna Crucea (36 km de la Vatra Dornei) , iar punctul de sosire la Barnar.
Distanta 10 km
Timp de parcurs : 1 ¼ – 1 ½ ore

Schi de tură

IMGP0023

Crestele Suhardului, Giumalăului, Bistriței și Călimanului sunt destinații ce atrag nenumarați împătimiți ai schiului,  cu posibilități de a face trasee circuit de la 1 zi la 4 zile.

Via Ferrata & Tiroliană

_W4A4840

Tiroliana și Via ferrata – posibilitatea de a traversa văi sau râuri pe corzi sau cabluri de oțel
Ambiția de a reuși și a învinge propriile temeri și curajul pentru a încerca senzații posibile numai sub o îndrumare avizată.
Via ferrata și tiroliana reprezintă traversarea unei văi, râu sau parcurgerea unui traseu la mare înălțime utilizând cabluri, corzi, sisteme de scripeți, etc.

Paintball

tir paintball

Acesta este un sport de întărire a caracterului, în care jucătorii învață despre spiritul de echipă, câștigă încredere în ei înșiși, dezvoltă abilități de lideri și se distrează, eliberându-se în același timp de stres.
Din ce în ce mai mult, marile companii descoperă beneficiile participării personalului și conducerii firmei la astfel de jocuri, în locul tradiționalelor picnicuri.
Paintball este un sport interesant, și mai presus de orice, înseamnă distracție! Este o oportunitate de a uita de responsabilitățile cotidiene și de a regăsi gustul distracției. Când adrenalina începe să crească nu poți să nu te îndrăgostești de fiorul jocului!