Schi

INSTALAȚII DE TRANSPORT PE CABLU

Staţiunea Vatra Dornei pune la dispoziţia turiştilor iubitori ai schiului 3 pârtii de schi omologate :
– Pârtia Veveriţa 800 m lungime, 180 m diferenţă de nivel, dotată cu teleschi, instalaţie de produs zăpadă artificială, nocturnă.
– Pârtia Telescaun: 3200 m lungime, 400 m diferenţa de nivel, instalaţie de transport pe cablu tip Telescaun si doua babyschiuri;
– Pârtia Parc: 900 m lungime, 150 m diferenţa de nivel, doua instalaţii de transport pe cablu tip teleschi şi 1 baby-schi;
Totodată, telescaunul din Vatra Dornei poate fi utilizat şi în restul anului pentru o plimbare deosebită în sânul naturii până la altitudinea de aproximativ 1260 m. Urcarea durează 25 minute.

partia veverita

În perioada sezonului rece, turiștilor le stau la dispoziție cinci pârtii dedicate practicării sporturilor de iarnă, dintre care una dedicată schiului fond.

Pârtia de schi „Dealu Negru” (denumită uneori și pârtia de schi „Telescaun”) are o lungime de 3.200 de metri, fiind clasată pe locul al doilea în România din punct de vedere al lungimii. Pârtia are o diferență de nivel de 400 de metri și un grad de dificultate mediu, fiind destinată mai degrabă schiorilor amatori decât celor profesioniști, având și pante mai abrupte, dar care nu provoacă probleme practicanților acestui sport. Pârtia beneficiază de o instalație de transport cu telescaunul cu o capacitate de 120 de scaune cu câte două locuri. Lungimea traseului telescaunului este de 3.000 de metri. Baza de plecare se află pe Strada Negrești, iar cea de terminare la cea mai înaltă cotă a dealului (1.300 metri). Urcarea se realizează spre partea superioară a versantului nordic al Dealului Negru. Durata de urcare cu telescaunul este de aproximativ 20-25 de minute, timp în care iubitorii de munte pot admira peisajele pitorești ale câtorva masive muntoase ce înconjoară depresiunea. Transportul cu telescaunul este disponibil în toate anotimpurile, dar cel mai solicitat este vara și iarna. Pârtia „Dealu Negru” beneficiază și de instalație de zăpadă artificială cu bandă transportoare.

Pârtia de schi „Parc” are o lungime de 900 de metri, cu o înclinare medie de 28,5° și o diferență de nivel de circa 150 de metri. Este situată în centrul stațiunii Vatra Dornei, în vecinătatea Parcului Central, și este una din cele mai vizitate pârtii din nordul țării. La bază se află o pistă de snowtubing și școala de schi „Euroski”. Pârtia are o dificultate medie, este dotată cu tunuri de zăpadă, beneficiază de iluminare nocturnă și de transport cu telescaunul asigurat de Teleschiul Parc. Acesta include și un baby-schi pentru copii, iar lungimea traseului este de 230 de metri. Baza de plecare se află pe Strada Parcului.

În continuarea pârtiei de schi „Parc” se află pârtia „Poienița” (numită și „Parc 2”), cu o lungime de 550 de metri și o diferență de nivel de 50 de metri. Pârtia beneficiază de o lărgime optimă pentru începători și copii, având un grad de dificultate redus.

Pârtia de schi „Veverița” este situată în vecinătatea pârtiei „Parc”, accesul făcându-se atât de pe Strada Parcului, cât și de pe pârtia „Parc 2”. Pârtia a fost inaugurată la data de 6 martie 2011. Are o lungime de 780 de metri și o diferență de nivel de 200 de metri. Gradul de dificultate este mediu. Beneficiază de iluminat nocturn, instalație de producere zăpadă artificială și instalație de transport pe cablu (un teleschi bipost).

În afară de cele patru pârtii de schi alpin, mai există pârtia „Dealu Runc”, dedicată practicării de schi fond și situată în continuarea părții superioare a pârtiei „Veverița”. Are o lungime de 5.000 de metri și un grad de dificultate scăzut, fiind recomandată pentru începători. Nu beneficiază de iluminare nocturnă, zăpadă artificială sau transport pe cablu.

Turism Ecvestru

DSC08140

Turismul ecvestru poate fi practicat chiar ºi de persoane neexperimentate în echitaþie. Se recomandã, în special celor foarte stresati, fiind ºtiut cã întotdeauna caii au un efect calmant dar ºi celor care doresc sã facã miºcare, echitaþia fiind un sport care, în ciuda aparenþelor, pune toþi muºchii în miºcare.
Vatra Dornei oferã posibilitatea practicãrii turismului ecvestru: echitaþie sau plimbãri cu calul. Activitate de bazã în cadrul Parcului Naþional Cãlimani, turismul cãlare a înregistrat pânã acum o foarte bunã evoluþie, ca urmare a solicitãrilor ºi prizei de care s-a bucurat acesta în rândul clienþilor participanþi. A fost creatã o serie de trasee ºi pachete turistice adecvate turismului ecvestru ºi s-au procurat echipamente ºi cai pe toate gusturile. Traseele au grade de dificultate diferite: uºoare (cu durate cuprinse între douã ºi pânã la patru ore) ºi mai complexe (de una ºi pânã la cinci zile).

VARA:
– Iniþiere în cãlãrie pentru începãtori (lecþii de cãlãrie în manej).
– Excursii cãlare pe trasee scurte, cu un grad redus de dificultate (1 – 3 ore)
– Excursii cãlare pe traseu montan de o zi (5 – 7 ore) fãrã înnoptare (mâncare la pachet)
– Excursii cãlare pe trasee montane de mai multe zile (2 – 6 zile) cu innoptare la cort, cabanã rusticã sau pensiune agroturisticã
– Plimbãri cu cãruþa tradiþionalã
IARNA:
– Plimbãri cu sania trasã de cai
– Plimbãri cãlare pe trasee scurte, cu un grad redus de dificultate (1 – 3 ore)

Turism Montan

platou giumalau

Drumeţia este un bun prilej de relaxare activă, de cunoaştere a zonei şi de observare a naturii. Fie că vă aflaţi în Vatra Dornei sau în oricare din satele din zonă, puteţi alege să vă petreceţi câteva ore sau câteva zile explorând zona montană. Dacă dispuneţi de echipament adecvat şi de o hartă vă puteţi aventura pe cont propriu, însă puteţi fi îndrumat şi de gazda casei sau puteţi apela la unul din ghizii locali care vă va conduce pe potecile de munte şi vă va împărtăşi din poveştile zonei şi din secretele de care ţin farmecul şi unicitatea ei.

Vezi aici hartile si traseele montane

Parcul Național Călimani

11

Acopera o suprafata de aproximativ 24000ha. Zona cuprinsa in Tara Dornelor se evidentiaza prin prezenţa uriaşei caldere vulcanice, cu un diamentru de aproximativ 10 km, fiind una dintre cele mai mari din Europa. Creasta acesteia se impune prin vârfurile semeţe de peste 2000 m, prezente şi în creasta secundară vestică.

Rezervatii și puncte de interes:

• Creasta principală a calderei vulcanice cu principalele vârfuri de peste 2000 m
• Rezervaţia naturală 12 Apostoli și Poteca tematică 12 Apostoli
• Rezervaţia ştiinţifică Molidiş cu Pinus cembra
• Rezervaţia naturală Lacul Iezer (partea de sud a calderei)
• Schitul „Apa Rece” (în apropiere de vf. Lucaciu) cu acces din Poiana Negrii

Principalele puncte de acces în trasee: Gura Haitii, Vatra Dornei , Poiana Negri, Şaru Dornei, Poiana Stampei, Dornişoara

Activităţi permise în Parcul Național Calimani: Drumeţie (cu posibilitate de înnoptare doar în locuri de campare speciale, turism ecvestru, schi de tură
Cazare / Campare: • cabana turistică Reţitiş din vecinatatea stației șeteo Rețitiș;
• Pe tritoriul Parcului Naţional Călimani există locuri clar stabilite pentru campare – consultați hartile privind locurile de campare

Mountain Bike

mountain bike

Va propunem:
A. Un circuit de 82 de km ce traverseză masivele Giumalău , Suhard şi Obcina Mestecănişului.
– asfalt : doar 2 km
– clasificare : dificil
– satisfacţii: maxime
– variante: traseul poate fi întrerupt la Cabana Giumalău, Pasul Mestecăniş sau satul Ciocăneşti

B. Circuite scurte pe trasee montane în masivele Suhard, Bistriţei, Călimani sau Giumalău

Escalada si Alpinism

IMGP0007

Escalada si alpinism: masivul Rarau prin Pietrele Doamnei ofera o mai mult de 100 de trasee cu grade diferite de dificultate unde puteti descoperi tainele escaladei la nivel de amatori sau participa la concursuri profesioniste de profil

Nordik - Walking

phoca_thumb_l_P1010474

Nordic Walking a apărut in Finlanda la începutul secolului trecut, cand schiorii finlandezi au început sa foloseasca in antrenamentele de vara si betele de schi. Acest sport a fost „redescoperit” in 1992 în S.U.A. (Pole-Walking). In scurt timp, rezultatele uimitoare ale acestui sport au declansat, la finele anilor ’90, o adevarata explozie in randul finlandezilor si nu numai. Beneficiile rezultate din practicarea NW au facut ca acesta sa devina un sport de masa într-o serie de tari din lume, cu precadere in Austria, Germania si tarile scandinave.
Tendinta actuala arata că Nordic Walking este considerat sportul cu cea mai mare crestere in Europa de Vest. Datorita caracteristicilor de intretinere a sanatatii, acest sport poate fi practicat de persoane de varste diferite, de la copii pana la batrani, inclusiv de cei cu deficiente de sanatate. Asigurarile de sanatate din multe tari incurajeaza acest sport, rambursand costurile rezultate din practicarea acestuia.
Lungimea totala a traseelor amenajate la Vatra Dornei este de aproximativ 45 km. Traseele R1 – R4 sunt destinate Nordik walking-ului iar R5 si R6 pentru mountain bike.

R 1. DEALU NEGRU
Lungime: 9,2 km
Diferenţă de nivel: 464 m

R 2. RUNC
Lungime: 4,7 km
Diferenţă de nivel: 305 m

R 3. DRĂNCANI
Lungime: 5,6 km
Diferenţă de nivel: 309 m

R 4. PARC
Lungime: 2 km
Diferenţă de nivel: 39 m

R 5. DRUMUL TĂTARILOR
Lungime: 10,8 km
Diferenţă de nivel: 107 m

R 6. CĂPRIOAREI
Lungime: 12,1 km
Diferenţă de nivel: 440 m

River rafting

_DSC5100

Mjlocul de deplasare cel mai economic si ecologic (alaturi de ciclism) ce ofera posibilitate turistilor de a admira peisajul Tarii Dornelor, crestele muntilor Bistritei, Giumalau și Rarău
Traseul 1 are ca punct de plecare confluenta raurilor Dorna si Bistrita Aurie, iar punctul terminus este la Zugreni – Cheile Bistritei.
Distanta: 22 km.
Timp de parcurs: 2 ½ – 3 ore

Traseul 2 are ca punct de plecare comuna Crucea (36 km de la Vatra Dornei) , iar punctul de sosire la Barnar.
Distanta 10 km
Timp de parcurs : 1 ¼ – 1 ½ ore

Schi de tură

IMGP0023

Crestele Suhardului, Giumalaului, Bistritei si Calimanului sunt destinatii ce atrag nenumarati impatimiti ai schiului,  cu posibilitati de a face trasee circuit de la 1 zi la 4 zile.

Via Ferrata & Tiroliană

_W4A4840

Tiroliana si Via ferrata – posibilitatea de a traversa vai sau rauri pe corzi sau cabluri de otel
Ambitia de a reusi si a învinge propriile temeri si curajul pentru a încerca senzatii posibile numai sub o îndrumare avizata.
Via ferrata si tiroliana reprezinta traversarea unei vai, rau sau parcurgerea unui traseu la mare inaltime utilizand cabluri, corzi, sisteme de scripeti, etc.

Paintball

tir paintball

Acesta este un sport de intarire a caracterului, in care jucatorii invata despre spiritul de echipa, castiga incredere in ei insisi, dezvolta abilitati de lideri si se distreaza, eliberandu-se in acelasi timp de stres.
Din ce in ce mai mult, marile companii descopera beneficiile participarii personalului si conducerii firmei la astfel de jocuri, in locul traditionalelor picnicuri.
Paintball este un sport interesant, si mai presus de orice, inseamna distractie! Este o oportunitate de a uita de responsabilitatile cotidiene si de a regasi gustul distractiei. Cand adrenalina incepe sa creasca nu poti sa nu te indragostesti de fiorul jocului!

www.inforegio.ro

“Investim în viitorul tău ! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul
European pentru Dezvoltare Regională.”

„Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe co-finanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro