Manifestările cultural-sportive la nivelul Municipiului Vatra Dornei
pentru anul 2019

IANUARIE

Ianuarie/Februarie – Serbările Zăpezii – manifestări cultural-sportive care angrenează an de an mii de turiști, și care au loc în fiecare weekend din perioada consemnată, cuprinzând spectacole muzicale, întreceri sportive pe cele trei pârtii de schi, concursuri, expoziții, etc. Locația: Parcul Municipal, Pârtiile de Schii, Casa de Cultură.

15 Ianuarie – „Dor de Eminescu” – Simpozion literar cu implicarea scriitorilor dorneni, dar și a elevilor și profesorilor din instituțiile școlare. Locația: Casa de Cultură.

FEBRUARIE

Februarie – Campionatul Mondial de Sanie, pe pistă naturală – concurs internațional de sanie pe pistă naturală, cu participarea a peste 20 națiuni. Locația: Pista de Sanie “Bucovina”.

MARTIE

8 Martie – „A little bit of everything” – expoziție handmade realizată de tineri artiști dorneni. Locația: Casa de Cultură.

31 Martie – Festivalul Judeţean „Nichita în luna lui Marte” – festival de poezie, adresat elevilor din ciclul gimnazial și liceal, dedicat operei și vieții poetului Nichita Stănescu. Locație: Casa de Cultură.

APRILIE

Aprilie-Mai-Iunie – Caravana “Zilele Filmului Românesc” – în fiecare săptămână va fi proiectat câte un film românesc. Locația: Casa de Cultură.

Aprilie – Expoziție de ouă încondeiate realizată de meșteri populari din Bazinul Dornelor, dar și din țară. Locația: Strada Luceafărului.

MAI

Mai – Festivalul Internațional de Teatru “Zilele Matei Vişniec” – spectacole de teatru, lansări de carte, dezbateri cu personalități marcante ale literaturii și teatrului. Locația: Casa de Cultură.

IUNIE

Iunie – Ziua Internațională a Copilului – „Jocurile Copilăriei” – spectacole de muzică și dansuri, concursuri sportive, expoziție de pictură. Locația: Parcul Municipal.

15 Iunie – “Eternul Eminescu” – simpozion literar și moment liric la statuia poetului. Locația: Casa de Cultură, Parcul Municipal.

24 Iunie – Ziua Universală a Iei ,,Povestea continuă…” – eveniment în cadrul căruia dornenii, şi nu doar ei, sunt provocați să îmbrace ia sau cămașa tradițională, și se întâlnesc în parc. Evenimentul mai este consemnat printr-un spectacol muzical. Locația: Foișorul Muzical din Parcul Municipal.

IULIE

1 – 2 Iulie – DORNA X TREM ediția a XI a – Concurs de mountain bike, la care participă aproximativ 100 de concurenți din toată țara. Locația: zona Telescaunului Negrești, pe un traseu de aproape 2,2 km, cu sosire pe strada Negrești.

2 Iulie – HIT THE EGG – Concurs de alergare montană. Locația: Culmea Runcului.

7 – 9 Iulie – Bucovina Acoustic Park – prima ediție – festival de folk, rock şi jazz, în interpretare acustică. Locația: Parcul Municipal, Casa de Cultură.

18 – 25 Iulie – Zilele Municipiului Vatra Dornei – eveniment complex ce cuprinde festivaluri de folclor și muzică ușoară, parade ale portului popular, spectacole în Parcul Municipal, târguri ale meșterilor populari, vernisaje de pictură și fotografie, lansări de carte, spectacole de teatru și premierea cuplurilor de aur. Locația: Parcul Municipal, Casa de Cultură, Strada Luceafărului.

19 -22 Iulie – Dorna Kayak Fest – a doua ediție – competiție nautică în centrul stațiunii, pe râul Dorna, pe diferite categorii de vârstă, cu ambarcațiuni tip caiac. Locația: Râul Dorna, în vecinătatea Podului Pietonal.

18-20 Iulie – Festivalul Național al Ansamblurilor Folclorice pentru Copii și Tineret „Dorna, plai de joc și cântec”- festival național de folclor la care participă ansambluri și soliști vocali și instrumentiști din mai multe județe ale țării. Locația: Parcul Municipal.

24-25 Iulie – Festivalul Naţional de Interpretare Vocal-Instrumentală a Muzicii Uşoare pentru Copii și Tineret „Muzritm” – festival de muzică ușoară pentru copii și tineret, la care participă elevi din toată țara. Locația: Parcul Municipal.

29 – 30 Iulie – DORNA XCO – Competiție de ciclism montan. Locația: Dealul Runc.

28-30 Iulie – DORNA ART – Festival de arta urbană, desfășurat pe mai multe ateliere de lucru în aer liber și care cuprinde: spectacole muzicale, teatru, stand-up comedy, expoziții de fotografie și artă plastică, proiecții de film, ateliere de creație, etc. Locația: Parcul Municipal.

AUGUST

4-6 August – Caravana Filmelor Next „Picnic și cinema sub clar de lună” – trei seri de vizionări, cu acces liber, ale unor filme de scurt metraj, atât din categoria filmelor românești, cât și internaționale. Locația: Parcul Municipal.

August – Tabăra de Creaţie „Vara-n Bucovina” – tabără de creație în cadrul căreia sunt invitați la Vatra Dornei artiști plastici și fotografi din țară, dar și din străinătate. Tabăra se încheie cu un vernisaj în cadrul căruia artiștii plastici și fotografi expun pe simezele Salonului Alb lucrările realizate la Vatra Dornei. Locația: diferite zone pitorești din Vatra Dornei, Parcul Municipal și Casa de Cultură.

31 August – „Sărbătoarea limbii române” – simpozion literar și istoric susținut de scriitori și artiști dorneni, alături de invitați speciali ai asociațiilor culturale din Bucovina de Nord sau Basarabia. Locația: Casa de Cultură.

SEPTEMBRIE

18-24 Septembrie – Festival Internațional de Film Istoric, în programul căruia sunt cuprinse: vizionari ale unor filme și documentare istorice, conferințe, prelegeri ale unor istorici, regizori sau supraviețuitori ai regimurilor consemnate, concerte. Locația: Parcul Municipal, Casa de Cultură.

OCTOMBRIE

1 Octombrie – Ziua Internaţională a Muzicii-spectacol Casa de Cultură “Platon Pardău” – spectacol de muzică clasică susținut de artiști invitați, dar și de elevi ai Clubului Copiilor și Elevilor Vatra Dornei. Locația: Casa de Cultură.

Octombrie – Zilele Teatrale “ION LUCA” – festival în cadrul căruia sunt invitate trupe de teatru de amatori, dar și profesioniste, eveniment ce cuprinde și momente de improvizație, de teatru stradal, întâlniri cu mari personalități ale teatrului românesc, expoziții și lansări de carte. Locația: Casa de Cultură, Strada Luceafărului, Podul Pietonal, Parcul Municipal, etc.

9 Octombrie – Ziua Holocaustului – eveniment în cadrul căruia sunt discutate și prezentate aspectele istorice și urmările Holocaustului în România, dar și în Europa, unde au loc și vizionări ale unor documentare istorice despre Holocaust. Locația: Casa de Cultură.

NOIEMBRIE

Noiembrie – Festivalul Teatrelor de Păpuşi “CĂSUŢA CU POVEȘTI – trupe de teatru de păpuși sunt invitate să susțină la Casa de Cultură spectacole, unde au loc și expoziții de pictură realizate de copii din grădinițele și școlile dornene. Locația: Casa de Cultură.

DECEMBRIE

1 Decembrie – Ziua Naţională a României – Spectacol omagial dedicat Zilei Naţionale a României – paradă militară, depuneri de coroană la Monumentul Eroilor, spectacole muzicale cu ansamblurile foclorice „Dorna Dorului” și „Plaiurile Dornelor”. Locația: Strada Mihai Eminescu.

1 Decembrie – 28 Februarie – DORNA WINTER FEST – Manifestări cultural-sportive, organizate în cadrul Târgului de Iarnă. Locația: Parcul Municipal, Pârtiile de Schi.

8 Decembrie – Festivalul de Proză – festival de proză scurtă la care participă atât elevii din ciclul gimnazial, cât și liceal din întreg Bazinul Dornelor. Locația: Casa de Cultură.

16 Decembrie – Deschiderea Orăşelului Copiilor – spectacol de colinde susținut de elevii școlilor dornene, în prezența lui Moș Crăciun. Locația: Târgul de Iarnă.

Decembrie – Spectacol de Crăciun – spectacol tradițional de colinde cu grupuri de colindători și artiști invitați. Locația: Casa de Cultură.

29 decembrie – Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă “PORNIŢI PLUGUL, FEŢI FRUMOȘI” – festival în cadrul căruia sunt invitate grupuri de colindători și de datini de iarnă din mai multe județe ale țării, cu punere în scenă a celor mai frumoase și reprezentative obiceiuri și datini populare de iarnă din respectivele zone. Locația: Strada Mihai Eminescu.

31 Decembrie/1 Ianuarie – Revelionul în aer liber – concert și spectacol de focuri de artificii. Locația:
Târgul de Iarnă.