279 in Vatra Dornei
|

Tipuri de turism

TURISM ACTIV

Țara Dornelor, pe lângă formele tradiționale de turism (cultural și balnear) oferă turiștilor și cea mai revitalizantă și modernă formă de turism: cea activă. Această filosofie turistică nouă combină aventura, ecoturismul și aspecte culturale atunci când vine vorba de parcurgerea unui tur de descoperire. Turismul activ are drept scop combinarea recreației cu educația, încercând să le arate turiștilor cât de importantă este protecția mediului în timp ce se distrează și profită de ceea ce ne oferă Mama Natură. Aici, în Țara Dornelor, turiștii pot alege dintr-o varietate mare de opțiuni: cicloturism, escaladă – alpinism, nordic walking, paintball, ski, ATV, river-rafting, via – ferrata tiroliana, fotbal, înot, tenis, fitness & wellness.

TURISM BALNEAR

Faimoasă pentru serviciile sale balneare încă din secolul al XIX-lea, Vatra Dornei este cunoscută și astăzi ca o stațiune pentru toate vârstele, adresându-se atât persoanelor care doresc să-și fortifice organismul prin ascensiunile montane sau prin sporturile de iarnă, cât și celor care doresc să se odihnească într-un bioclimat tonic stimulent cu influență benefică asupra sistemului nervos.

Pentru refacerea sănătății, Vatra Dornei oferă factori naturali de cură precum:

 • izvoarele cu apă minerală carbogazoase
 • izvoarele termale, bicarbonatate, calcice, magnezice și sulfuroase
 • mofete naturale de săruri de mare puritate și concentrație de CO2
 • nămolul de turbă din zona Poiana Stampei

Profilaxia, afecțiuni ale aparatului cardiovascular, ale aparatelor locomotorii, precum și cele asociate își pot găsi vindecarea aici, la Vatra Dornei prin intermediul unei curi externe bazate pe băi carbogazoase, băi de plante medicinale, dușuri, termoterapie (împachetări cu nămol și parafină), electroterapie și fototerapie, dar și pulmoterapie (aerosoli cu apă sulfuroasă și medicamente). Nu trebuie să uităm nici de kinetoterapia la sală la bazinul kineto, masajul, cura de teren și mofetele.

Eliberează-ți mintea și bucură-te de beneficiile unei băi spe­ciale! Băile de tratament îți oferă o experiență unică! Trebuie doar să te relaxezi și să permiți simțurilor tale să fie de-a dreptul încântate! Mai mult decât atât, nu uita de beneficiile extraordinare aduse de aceste tratamente sănătății tale.

 

 

Unități de tratament

Complex Hotelier Bradul – Călimani

Tratament: 2 proceduri/persoană/zi (1 procedură tip magnetoterapie, laser, ultrasunet, ionizãri, unde scurte, curenţi diadinamici, băi galvanice, gimnastică medicală, masaj, drenaj limfatic) și 1 procedură/persoană/zi (băi carbon, băi plante, băi Stanger, împachetări parafină, mofetă artificială, curent Trabert, curent interferențial, aerosoli).

Dacă se doreşte servirea mesei în regim bufet suedez se achită un supliment de minim 100 RON/persoană/zi. Tratamentul se efectuează de luni până vineri.

Turiștii sosiți la tratament trebuie să se prezinte cu dovada de asigurat (adeverință de la locul de muncă sau cupon de pensie), card de sănătate activat și bilet de trimitere pentru servicii medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, tip.


Hotel Carol

Tratament: 2 proceduri/zi/persoană (la baza de tratament Bradul Călimani, situată la cca 40 m distanță de Hotel Carol)

Pentru tratamentul balnear, turiştii trebuie să prezinte biletul de trimitere de la medicul de familie, adeverinţă de salariat sau cuponul de pensie (în zilele de sâmbătă şi duminică nu se efectuează tratament balnear).

Din tariful unei zile suplimentare, în perioada de week-end se scade contravaloarea tratamentului 30 RON/zi.


Hotel Dorna

Tratament: 1 consultație medicală + 3 proceduri/persoană/zi timp de 6 zile (2 proceduri electroterapie + 1 procedură baie cu apă minerală).
Acces gratuit la piscina încălzită, saună umedă, saună uscată, salină şi sală de fitness, în funcție de reglementările în vigoare.

Turiștii trebuie să prezinte adeverință de la medicul de familie cu mențiunea ”apt pentru tratament balnear”.

Hotelul nu colaborează cu casa de pensii sau cea de sănătate. Serviciile medicale nu se decontează.


Hotel Intus

Hotel Adristel

În bază de tratament se pot trata afecțiuni reumatologice, neurologice și cardiologice printr-o gamă largă de proceduri și terapii precum mofeta naturală, băi carbogazoase, băi de plante, băi galvanice, aerosoli, electroterapie (curenți diadinamici, curenți interferențiali, curenți Trabert, magnetodiaflux, ultrasunete, laser), masaj, împachetări cu parafină, kinetoterapie și climatoterapie.


Baza de Odihna și Tratament “Pricopie și Elisabeta”

Baza de tratament realizează o gamă largă de proceduri specifice de balneo-fizio-terapie și recuperare fizică.


Mens sana in corpore sano!

TURISM CULTURAL

Muzeul de Etnografie

Situat pe Strada Mihai Eminescu nr. 17, în clădirea primăriei, a fost înființat în anul 1987 și oferă o imagine de ansamblu a creației populare din zona montană a Bucovinei. Expoziția reprezintă cursiv domeniile principale ale artei populare, structurate sub forma zonelor etnografice montane. Sunt ilustrate preocupările de vârf ale locuitorilor de pe aceste meleaguri, prin prezentarea fenomenului artistic popular. De asemenea, sunt reprezentate două dintre ocupațiile specifice zonei Dornelor: creșterea animalelor și plutăritul. În incinta muzeului au fost reconstituite două interioare tradiționale din zonă, care prezintă vizitatorilor armonia și farmecul organizării interiorului unei case țărănești. În colecție se găsesc exemplare ale portului popular bucovinean, unelte meșteșugărești și ceramică din zona Bucovinei.


Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică

Localizat pe Strada Unirii nr. 3, a fost înființat în anul 1952, fiind deschis oficial abia în 1957. Este constituit din două secții: Secția de Faună și Floră din zona Dornelor și Secția de Cinegetică din județul Suceava. Exponatele de faună și floră sunt prezentate redând aspecte din mediul lor natural, ceea ce dă un plus de atractivitate pentru publicul vizitator. Sunt abordate probleme de ocrotire a naturii, de taxonomie, filogenie și ecologie. Parterul muzeului prezintă colecția cinegetică. Animalele vertebrate sunt prezentate în ordine evolutivă: pești, amfibieni, reptile, păsări și mamifere. De asemenea, muzeul include un interior vânătoresc (realizat cu obiecte din coarne căzute, blănuri, fazani și capete de căprior naturalizate) și Sala Trofeelor (unde sunt expuse trofee de blană, trofee de coarne și trofee de colți de mistreț, adunate din această regiune).


Casa de Cultură Platon Pardău

Este centrul în jurul căruia se desfășoară majoritatea activităților culturale din municipiu: expoziții, spectacole de teatru, proiecții de film, spectacole muzicale, vernisaje, lansări de carte, festivaluri de literatură etc.
În Casa de Cultură se înființează în anul 2002 o sală multifuncțională Salonul Alb, în care au loc simpozioane, dezbateri, ședințe, microconcerte, expoziții de pictură, grafică, sculptură, ceramică și artă fotografică, iar din 2015 a fost deschisă o a doua sală expozițională la parterul instituției.
Casa de Cultură este situată în centrul orașului, pe Strada Gării nr. 2 și poartă numele poetului și scriitorului Platon Pardău, originar din Vatra Dornei.

 

Locuri și Clădiri emblematice

Parcul municipal (1847)

Un loc aparte în cadrul municipiului este ocupat de Parcul stațiunii. Din anul 1847 până în prezent Parcul a suferit multe modificări, dar actuala configurare a fost prefigurată, în linii generale, în prima parte a anului 1886. În vara anului 1899, data inaugurării oficiale a stațiunii balneoclimaterice, în Parc a concertat pentru prima dată fanfara Regimentului de Infanterie Cernauți.


Palatul communal (Primăria) (1897)

Inițiativa construirii primăriei i-a aparținut Primarului Vasile Deac care, în cadrul celei de-a doua vizite la Curtea Împăratului austriac, a prezentat un proiect de modernizare a întregii stațiuni, iar Împăratul Franz Joseph nu a ezitat nicio clipă să dea curs lucrărilor de execuție a tuturor clădirilor prezente pe machetă, ba chiar, fiind impresionat de munca Primarului, i-a acordat medalia “Crucea de Argint cu Coroană” pentru merite.


Hotelul Balnear nr. 1 (1897)

Cu un mic stabiliment balnear (în spatele clădirii) (1895), astăzi, Spitalul Municipal Vatra Dornei.


Cazinoul Balnear (1898)

Cazinoul din Vatra Dornei este o clădire construită în perioada 1896-1898, situată între Parcul balnear și râul Dorna. Edificiul, numit și Cazinoul Băilor sau Pavilionul Central al Băilor, a îndeplinit de-a lungul timpului mai multe funcțiuni: sală de jocuri de noroc, sală de concerte și spectacole, precum și club muncitoresc.

 • Ideea amplasării unui cazinou la Vatra Dornei i-a aparținut doctorului Denarowschi. La 17 septembrie 1874, el și-a formulat propunerile cu privire la dezvoltarea băilor din Vatra Dornei, printre acestea numărându-se și cea cu privire la construirea unui cazinou al băilor.
 • Meritul pentru obținerea aprobării de edificare i-a aparținut primarului Vasile Deac, care aflat în audiență la împăratul Franz Joseph, îl convinge pe acesta de necesitatea unui cazinou.
 • Pornind de la macheta prezentată împăratului în anul 1886, s-au executat mai multe variante, optându-se pentru varianta finalizată în anii 1890-1892. Proiectul clădirii a primit avizul final în anul 1895.
 • Proiectul a fost realizat de către arhitectul vienez Peter Paul Brang, iar lucrările au început în anul 1896 și s-au încheiat în 1898. Clădirea,construită în stil eclectic, cu unele note ale Renașterii germane, a fost inaugurată în mod oficial la 10 iulie 1899, odată cu obiectivele nou construite, astfel Vatra Dornei devenind una dintre cele mai reprezentative stațiuni balneoclimaterice din Europe central-meridională.
 • Clădirea are o lungime de 60 de metri la fațada principală. Sala de concerte, cu o înălțime de 11 metri, este dispusă pe axul central al clădirii. În partea ei vestică se află scena, iar în cea estică sunt încăperi care au fost destinate cabinetelor de lectură și de muzică, cafenea, dans și jocuri de biliard.
 • În anul 1936 a fost modificată scena, fiind efectuate și alte modificări semnificative de acces la interior. În primăvara anului 1937, în spatele cazinoului a fost amenajată, în timp record, o terasă, destinată pentru restaurant, devenind mai apoi cantină.
 • În timpul celui de-al doilea război mondial, clădirea a fost folosită în scopuri militare de către armata germană. În timpul retragerii gemane din 29 septembrie 1944, clădirea suferă distrugeri importante la interior.
 • După 11 iunie 1948, în urma naționalizării, clădirea trece în proprietatea statului.
 • În prima parte a anului 1986, Cazinoul Băilor este renovat, iar strada din față devine bulevard.
 • În perioada imediat următoare evenimentelor din decembrie 1989, edificiul trece în proprietatea SC Dorna-Turism SA, lucrările de execuție și întreținere trecând în competența acestei societăți, care s-a aflat în imposibilitatea de a finanța la un asemenea nivel.
 • Ca urmare a acestui fapt, prin Hotărârea nr.622, din august 1995, Guvernul României hotărăște trecerea clădirii în proprietatea statului. Până atunci, clădirea fusese devastată.Suma de 700 de milioane de lei, alocată pentru lucrări de urgență, a întârziat să apară, clădirea aflându-se în stare de ruină.
 • În ianuarie 2003, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în calitate de administrator juridic al Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina, a revendicat clădirea cazinoului.
 • 28 noiembrie 2023 – Inaugurarea Centrului Muzeal Cazinoul Băilor din Vatra Dornei.

Palatul Național Român (1901) / Biblioteca G.T. Kirileanu

Palatul Național Român de pe Str. Domnilor(fosta Str. Principală, actuala Mihai Eminescu), la poalele Runcului l-a avut ca architect pe Peter Paul Brang. Lucrările au început în 15.04.1900 , o parte din costuri fiind suportate din fondurile Primăriei, o altă parte din subvenții de la Fondul Religionar Greco Oriental al Bucovinei și strângerea de fonduri prin subscripție publică. A fost inaugurat, cum precizează și scrierea de pe fronton, în anul 1901.


Gara “Castel” Vatra Dornei Băi (1905)

Gara Vatra Dornei Băi, edificată în 1905 și inaugurată în 25.07.1910, reprezintă unul dintre obiectivele turistice ale municipiului. O plachetă comemorativă montată pe această clădire-monument, evocă deportarea evreilor din această zonă a Dornelor.


Clădirea “Castel” a izvorului Falkenhayn (1896)

Izvorul Falkenhayn, purtând numele Contelui Iulius Falkenhayn (Falkenhein), ministru al Agriculturii, a fost cel care în 18.08.1883 a obținut aprobarea Împăratului Franz Joseph pentru edificarea unui stabiliment balnear la Vatra Dornei, astăzi izvorul poartă numele de Izvorul Sentinela.


Biserica Romano-Catolică (1905)

Biserica „Schimbarea la Față a lui Isus” din Vatra Dornei este o biserică romano-catolică construită în anul 1905, se află pe str. Mihai Eminescu nr. 7, în centrul orașului, în apropiere de primărie. A fost construită pe locul unde s-a aflat anterior o biserică de lemn, care fusese mutată în 1895 în cimitirul catolic și transformată în capelă mortuară. Hramul bisericii este Schimbarea la Față a lui Isus și se sărbătorește la 6 august.


Sinagoga – Templul Mare (1902)

Sinagoga a fost edificată în perioada 1898-1902 pe un teren dăruit de Biserica Ortodoxă sub Dealul Runc. Din 1896, evreii din Vatra Dornei au avut propria comunitate.
Centrul orașului era locuit în proporții de 80% de evrei. În 1910 Vatra Dornei și împrejurimile aveau o populație totală de 15.529 de locuitori, dintre care 1.925 (8%) erau evrei.


Hotel Carol (1896)

Cladirea Hotelului Carol datează încă din 1896 când, odată cu refacerea și modernizarea stațiunii balneare și în urma audiențelor primarului Vasile Deac la Curtea Imperială, a început construcția actualului hotel împreună cu Stabilimentul Balnear, Cazinoul, Palatul Comunal și clădirea Izvorului Sentinela.


Pavilionul de Muzică – Foișorul (1899)

Foișorul a fost edificat în circa 1899. La inaugurarea Parcului Municipal aici a concertat pentru prima data Fanfara Regimentului de Infanterie din Rădăuți.

TURISM GASTRONOMIC

Bucovina este un ținut bogat în tradiții și resurse naturale. O altă componentă care ne definește este gastronomia zonei.

Din varietatea culturală multinațională a populației, de-a lungul timpului s-a conturat o tradiție culinară aparte, cu influențe turcești, rusești, germane, poloneze sau austriece.

Printre preparatele și rețetele consacrate amintim ciorba rădăuțeană, borșul de hribi cu smântână, ciorba de păstrăv, mămăligă de cartofi, miel cu smântână și bureți de pădure, tocană vânătorească de mistreț, bulz, păstrăv cu smântână, tochitură bucovineană, papanași cu dulceață de afine, plăcinte poale-n brâu și tocinei cu smântână.

Vă recomandăm și preparatele producătorilor locali. Câteva dintre ele, cum ar fi cașcavalul, svaițerul sau produsele afumate, pot fi transportate pe distanțe mari, deci, într-un cuvânt, bune de luat acasă!


Brânzeturi

— Brânzeturi Călimani
Preparate proaspete, maturate: șvaițer, cașcaval, brânză frământată, telemea de vacă și cașcaval afumat.

 • comuna Șaru Dornei, județul Suceava
 • Crucianu Adrian
 • 0744.750.143

— Ținutul Călimanilor
La poalele Călimanilor, în comuna Șaru Dornei din județul Suceava se face încă șvaiter. Pe lângă svaițer se mai fac alte două tipuri de brânză maturată: Maieris (rețeta de Raclette) și în curând Lucaciu (rețeta de Gruyere).

— La Izvorul Dornei, Preparate din lapte și brânzeturi
Cășuț afumat/neafumat, brânză frământată, urdă, smântână, ruladă de cașcaval cu șuncă, lapte acru, chișleac.

 • comuna Poiana Stampei, județul Suceava
 • Mezdrea Roman
 • 0758.853.496

Preparate din pește

Păstrăvăria lui Andrei

 • sat Coverca, comuna Panaci, județul Suceava
 • Cirilă Andrei
 • 0752.595.220

— Păstrăvăria la Poalele Călimanilor

 • sat Gura Haitii, comuna Șaru Dornei, județul Suceava
 • familia LEMNARU
 • 0757.405.117

Dulcețuri/siropuri, produse cosmetice de casă, creme cu plante medicinal
 • comuna Coșna, județul Suceava
 • Mustea Cristina
 • 0758.390.524

Stâne turistice

— Stâna Turistică Telescaun

— Stâna Turistică Măgura

ECOTURISM

Una dintre cele mai importante componente ale turismului durabil este ecoturismul. Noi suntem adepții acestui concept, care vine atât în ajutorul tău, al turistului, pentru o experiență inedită și directă, cât și în ajutorul comunității noastre, prin faptul că împărtășim bucuria de a fi descoperiți din punctele de vedere cultural și al mediului natural.

Poți fi parte a fenomenului ecoturistic  prin achiziționarea de produse și servicii locale, prin rolul tău în protejarea naturii și promovarea valorilor noastre.

Cum mai poți contribui?
 • Apreciază unicitatea populației din zona vizitată;
 • Respectă cutumele, tradițiile locale și diferențele culturale;
 • Fii deschis spre învățare;
 • Susținere economia locală prin achiziționarea de produse și servicii;
 • Respectă intimitatea oamenilor și a proprietății private;
 • Adaptează-te la cultura locală;
 • Adoptă un comportament respectuos față de ceilalți vizitatori.
 • Adoptă un comportament care vizează reducerea tuturor tipurilor de poluare;
 • Respectă marcajele și regulile prin care sunt protejate habitatele natural și cultural.